Herbaciana klasyka czyli Earl Grey

Możemy śmiało założyć, iż Earl Grey jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych herbat na świecie. Nazwa Earl Grey prawdopodobnie wywodzi się od Charlesa Greya, premiera Wielkiej Brytanii urzędującego w latach 1830-1834. Jak głosi legenda, premier otrzymał tę herbatę w prezencie od chińskiego mistrza.
Herbata Earl Grey  jest uznawana za typowo brytyjską, czarną herbatą. Jednak czy wiecie, że jest ona herbatą aromatyzowaną olejem ze skórki bergamotki? A czym jest bergamotka? Niczym innym jak cytrusem, który swym wyglądem i smakiem znajduje się gdzieś pomiędzy pomarańczą a cytryną z domieszką grejpfruta i limonki. Dzisiejsza odmiana bergamotki jest krzyżówką gorzkiej pomarańczy z Sewilli  oraz słodkiej cytryny pochodzącej z południowo-wschodniej Azji.


„Bergamotka”

Typowa herbata Earl Grey produkowana jest z liści czarnej herbaty. Trzeba jednak podkreślić, że herbata może pochodzić zarówno z Cejlonu jak i  Indii czy Afryki. Producent może wykorzystać pojedynczą czarną herbatę lub jej mieszankę z różnych zakątków świata.  Smak herbaty będzie w dużej mierze uwarunkowany od regionu jej pochodzenia oraz metody przetwarzania.

„Plantacja herbaty  na Cejlonie”

Jak powstaje herbata Earl Grey?

Herbata Earl Grey jest aromatyzowana olejem z bergamotki podczas produkcji, zwykle  pod koniec przetwarzania, tuż po wysuszeniu liści.
Nie ma natomiast jednej konkretnej metody jej produkcji, dlatego każda  herbata Earl Grey, produkowana w innym miejscu, prawdopodobnie będzie smakować trochę inaczej. Jedna z metod jej wytwarzania opiera się na tworzeniu kompozycji z gotowej herbaty w połączeniu z płatkami kwiatów, ziołami czy  przyprawami. Zabieg ten powoduję, że herbaty z pewnością  stają się bardziej atrakcyjne wizualnie.


„Płatki chabru bławatka”


Oczywiście liście herbaty nabierają aromatu i smaku dodanych do naszej bazy składników.
Druga metoda opiera się na aromatyzowania herbaty poprzez  natryskiwanie  gotowej herbaty ekstraktami z olejków eterycznych  w trakcie lub po zakończeniu suszenia.

Sposób Parzenia

– na klasyczną filiżankę  używamy 1 łyżeczkę herbaty,
– zalewamy wodą o temperaturze  95 stopni Celsjusza
– parzymy 2 do 3 minut.

 

 

2018-09-28T18:30:59+00:00
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Ok