Jak to właściwie jest z herbatami oolong? Bardzo często (mylnie zresztą) możemy się spotkać z klasyfikacją herbat oolong jako przynależnych do herbat czerwonych. A tak na prawdę, w ich ojczyźnie – Chinach, określane są jako herbaty turkusowe. Poza tym istnieje kilka nazw wymiennie używanych, herbata: oolong, olong, ulong, wulong czy czarny smok.
Herbat oolong – produkcja
Herbata niebieska uprawiana jest głównie w Chinach w prowincji Fujian oraz Anxi. Proces produkcji rozpoczyna się od etapu więdnięcia tuż po zbiorze liści. Podobnie jak w przypadku herbat czarnych, następuje fermentacja, która jednak może przebiegać w różnym stopniu, skąd różnice w smaku poszczególnych oolongów. Poza tym, aby usprawnić fermentację uszkadza się strukturę samych liści. Najczęściej zebrane liście przerzuca się w specjalnych wiklinowych koszach, tak aby ukruszyć krawędzie liści oraz w celu uszkodzenia ich unerwienia. Kiedy herbata osiągnie pożądany poziom fermentacji przerywa się go poprzez podgrzanie liści w specjalnych kotłach.
Herbata oolong – właściwości
Podobnie jak inne rodzaje herbaty, herbata oolong posiada szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Za podstawowe uważa się oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy. Dlatego picie herbaty niebieskiej polecane jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, a co za tym idzie z wysokim poziomem cholesterolu. Jak większość naparów herbacianych herbaty oolong wykazują działanie przeciw kancerogenne. Łagodzą stany napięcia nerwowego i redukują nadmiar stresu w organizmie. Dodatkowo, nie są one obojętne na stan zdrowia skóry. Redukują skórne stany zapalne oraz wykazują wpływ antyalergiczny np. w przypadku atopowego zapalenia skóry.
Herbata oolong z dodatkami lub bez ?
Istnieje wiele herbacianych dodatków ochoczo wykorzystywanych w „ulepszaniu” herbat. Ale czy herbata niebieska tego wymaga? Generalnie bardzo ciekawym oolongiem jest oolong milk. Oolong jest herbatą półfermentowaną, natomiast Milk Oolong dodatkowo naturalnie przetwarza się w roztworze mleka. Dzięki takiemu zabiegowi posiada niespotykany, mleczny aromat. Oolong milk to doskonała, orzeźwiająca herbata do codziennego picia. Wydaje mi się, że jest to obligatoryjna pozycja od której należy zacząć przygodę z oolongiem.
Kolejną ciekawą pozycją jest oolong z dodatkiem klitorii ternateńskiej zwanej Butterfly Pea Tea. Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea L.), jest natomiast naturalnie występującą rośliną tropikalną w Azji, a jej dobroczynne właściwości lecznicze, wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej przyczyniły do zakładania upraw w Indiach, Chinach, na Tajwanie czy Madagaskarze. Poza szeregiem właściwości zdrowotnych jest herbatą charakteryzującą się niepowtarzalnym, niebieskim kolorem. Ostatnio wśród nowości pojawiła się również herbata oolong z klitorią i szafranem.
Jak parzyć herbaty oolong ?
Co ciekawa można się pokusić o stwierdzenie, że herbata oolong zyskuje z każdym kolejnym parzeniem. Ogólnie należy przyjąć 2-3 gramy herbaty oolong na filiżankę wody. Czas parzenia może różnić się w zależności od stopnia fermentacji, ale zasadniczo waha się od 2 do 4 minut. Miłej podróży wśród herbat oolong !