Polecamy

India Monsooned Malabar AA Aspin Wall

18,94 zł

Od 5 sztuk do -
17,99 zł /

Wysyłka:48 godzin
Waga:0.25 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Waga:
Rodzaj kawy:
Opakowanie:

Ilość:szt.

Świeżo palona kawa India Monsooned Malabar AA Aspin Wall

Kraj pochodzenia
- Indie,

Region - Malabar
Metoda przetwarzania: na mokro
Położenie plantacji: 1.000 - 1.800 m n.p.m
Smak: czekolada, orzech, delikatna kwaskowość

Moc: 4/5
Kwaskowość: 1/5
Równowaga: 2/5

India Monsooned Malabar AA Aspin Wall to kawa o niezwykłym, intensywnym i charakterystycznym aromacie, dobrze zharmonizowana o posmaku czekolady, orzechów i łagodnej wkomponowanej w bukiet smakowy kwaskowości.
Kawa dość mocna, z delikatnym, pikantnym posmakiem.

Kawa indyjska zainteresuje miłośników czarnego napoju z wielu powodów. Jednym z nich jest proces monsunowania, któremu poddawane są tam niektóre gatunki ziarna kawowego. W epoce żaglowców rejsy z Indii do Europy trwały wiele miesięcy. Podczas transportu zielone ziarno narażone było na działanie dużej wilgoci, co zmieniało jej smak i barwę. Pod koniec podróży kawa miała już przeważnie barwę żółtą.

Odbiorcy tak do tego się przyzwyczaili, że kiedy na szlakach handlowych pojawiły się parowce i czas transportu uległ znacznemu skróceniu, nadal domagali się ziaren o cechach podobnych do tych , jakie były kiedyś wynikiem długotrwałych podróży. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, producenci kawy zaczęli poddawać ziarno procesowi monsunowania. Proces ten polega na wystawieniu zielonej kawy przez pięć dni na działanie powietrza o bardzo dużej wilgotności w porze monsunowej, czyli w okresie od maja do czerwca. Służą do tego wiaty, pod którymi rozsypuje się ziarno na czystej podłodze tworząc warstwę o grubości 12 - 20 cm, i regularnie przeczesuje grabiami. Po tym zabiegu kawę pakuje się luźno do worków, które wystawione są na działanie wiatru monsunowego. W ciągu siedmiu tygodni zawartość tych worków przepakowywuje się co tydzień aż do uzyskania pożądanych zmian barwy i smaku. W ostatniej fazie procesu dokonuje się ręcznego sortowania, usuwając przy tym wszystkie ziarna, których barwa nie uległa zmianie, a następnie pakuje kawę do worków z przeznaczeniem na eksport.

Słownik pojęć:
AA - oznaczenie rozmiaru ziarna kawa indyjskich i afrykańskich, oznacza wielkość ziarna 7,25-8mm, czyli ziarna duże ze znaczną przewagą bardzo dużych.

Proces monsunowania kawy

Liczba recenzji: 1

gość

Data dodania: 26 wrzesień 2017

Rewelacyjna kawa!

Ocena: 5/5

Napisz recenzję
Klienci polecają również:
  • AeroPress zestaw z filtrami 350 szt.

    AeroPress zestaw z filtrami 350 szt.

    110,00 zł

  • Filtry do Aeropressu 350szt.

    Filtry do Aeropressu 350szt.

    24,00 zł

  • Rwanda Nyungwe Speciality

    Rwanda Nyungwe Speciality

    24,60 zł

  • Speciality Amaro Gayo Organic

    Speciality Amaro Gayo Organic

    23,37 zł

  • Młynek do kawy Hario Skerton

    Młynek do kawy Hario Skerton

    140,00 zł

  • Brazylia Finca Primavera Speciality

    Brazylia Finca Primavera Speciality

    20,14 zł

Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.