Jak przygotować kawę w domu? Porównanie metod

Istnieje wiele metod przygotowania kawy w domowym zaciszu. Z pewnością każda znajdzie swojego amatora. Wykorzystanie wielu z nich może zapewnić nam niezapomnianą frajdę, dzięki zabawie kawą. Wykorzystanie poszczególnych z metod pozwoli nam na odkrycie różnych kawowych smaków, dlatego czasami warto jest dać się zaskoczyć. Zachęcamy do eksperymentowania Waszym ulubionym ziarnem, a poniżej przedstawiamy jedne z najpopularniejszych metod przygotowania kawy.

 

Kawiarka Bialetti

Kawiarka Bialetti została opatentowana przez Włocha – Alfonso Bialetti w 1933 roku. Jej pierwowzór produkowany jest do dnia dzisiejszego pod nazwą Moka Express. Wykonana jest z aluminium, a jej model ma ośmiokątny kształt.  Kawiarka jest stosunkowo sprytnym urządzeniem, które parzy kawę z wykorzystaniem pary wodnej. Kawa z kawiarki jest dość mocna  z wyczuwalnymi gorzkimi akcentami. Jest to szeroko wykorzystywana metoda przygotowania kawy w domu między innymi ze względu na prostotę użytkowania, niezawodność oraz niską cenę, a jeżeli odpowiednio o nią zadbamy może nam towarzyszyć „na zawsze”.

 

 French Press

Historia French Pressu jest dość zawiła i w zasadzie ciężko określić czy wynalazek należy przypisać Włochom czy Francuzom.  Z całą pewnością można jednak powiedzieć, że jest to bardzo proste urządzenie z metalowym filtrem siatkowym, dzięki któremu można uzyskać bogaty smak kawy. W przypadku French Pressu możemy dobrać kilka składowych według własnych preferencji i upodobań. Przede wszystkim sami dobieramy grubość mielenia, ustalamy stosunek ilości kawy do wody, temperaturą przenia i sam czas parzenia. Musimy jednak koniecznie pamiętać o dokładnym czyszczeniu filtra, ponieważ smak starych fusów zniszczy smak każdej dobrej kawy. Co ważne, French Press może nam również posłużyć do przygotowania cascary lub herbaty.

Aeropress

Aeropress jest innowacyjnym urządzeniem do parzenia kawy, dzięki któremu możemy uzyskać delikatny, a zarazem bogaty w smaku napar. Zaparzacz łączy w sobie cechy metod przelewowych przygotowania kawy, French Press’u oraz ekspresu automatycznego.
Ten niezwykły wynalazek narodził się w Stanach Zjednoczonych, dzięki pomysłowości Alana Adler’a. Warto podkreślić, że dzięki aeropressowi kawa parzona jest w odpowiednio dobranej temperaturze przy jednoczesnej szybkiej filtracji. Połączenie tych odpowiednio dobranych składowych zapewnia uzyskanie doskonałej kawy, pełnej smaków pozbawionej goryczki o jednoczesnej niskiej kwasowości. Właściwie, każdy z nas opracuje swoją autorską metodę przygotowania doskonałej małej czarnej, zgodnie z własnymi upodobaniami i smakiem.  To każdy z nas decyduje o użytej gramaturze kawy, grubości mielenia, temperaturze wody, a także o czasie ekstrakcji czy sile nacisku. Dodatkowo możemy również skorzystać z metody odwróconej, czyli postawienia aeropressu „do góry nogami”. Wiele konkretnych przepisów wraz z filmami instruktażowymi znajdziemy na oficjalnej stronie producenta Aerobie oraz stronie Mistrzostw Świata Aeropress.

 

Chemex

Po pierwsze sam wygląd zachęca do eksperymentowania kawą. Urządzenie jest wyjątkowo eleganckie w swojej prostocie. Zostało zaprojektowanie w 1941 roku przez niemieckiego chemika Petera J. Schlumbohm. Inspiracją pomysłodawcy był laboratoryjny lejek oraz kolba Erlenmeyera. Przede wszystkim Chemex zalicza się do metod przelewowych, czyli takich, gdzie woda przepływa przez kawę oraz filtr, zazwyczaj papierowy. Warto podkreślić iż filtr przeznaczone specjalnie dla tego urządzenia są o około20-30% cięższe od pozostałych, co pozwala na uzyskanie czystszego naparu kawy. Oczywiście jak w przypadku French Pressu możemy eksperymentować z danymi parametrami. Należy jednak pamiętać, że grubość mielenia powinna drobniejsza niż np. w prasie francuskiej, ale jednocześnie nie zbyt drobna. Ze względu na stosunkowo lekki napar w przypadku proporcji kawy do wody możemy nieco „zaszaleć” i nasypać jej więcej. Czas parzenia zaleca się zmieścić w przedziale od 3 do 5 minut. Samą wodę należy wlewać do Chemexa okrężnym ruchem z unikaniem lania wodą po jego ściankach.

Hario v60

Historia renomowanej marki Hario rozpoczęła się już w 1921 roku w Tokio. Firma zasłynęła przede wszystkim z  produkcji uwzględniającej wykorzystanie 100% naturalnych minerałów do wzbogacania szkła żaroodpornego, czym pomaga środowisku. Oczywiście firma wielokrotnie była już nagradzana za wyjątowe wzornictwo, natomiast dzięki Hario v60 stała się szalenie popularna na świecie.  Głównymi cechami urządzenia jest kształt stożka, dzięki czemu możliwy jest przepływ wody do środka, a czas kontaktu wody z kawą jest wydłużony. Charakterystyczny jet także duży otwór oraz specyficznie wyprofilowane żeberka. W przypadku Hario v60 możemy przede wszystkim decydować i eksperymentować o grubości mielenia ziaren oraz czasie przepływu wody.

 

Tygielek

Jest urządzeniem o wyjątkowej o urodzie, której trudno się oprzeć. Zwany także cezve wywodzi się  z Turcji i Bałkanów. Ceremoniał parzenia kawy w tygielku jest misterny, a kawa charakteryzuje się gorzkawym smakiem. Należy pamiętać o bardzo drobnym zmieleniu ziaren kawy.

 

 Oczywiście powyższe metody przygotowania kawy nie są jedynymi dostępnymi. Przecież najbardziej popularnym sposobem uzyskania małej czarnej jest użycie ekspresu, który także może być różny. Sięgamy po maszyny od przelewowych po ciśnieniowe, które z kolei możemy podzielić na różne grupy. Temat ekspresów jest tematem bardzo rozległym, dlatego o tym innym razem :). Miłośnicy kawy zapewne będą chcieli wypróbować kawy przygotowanej w dripie, kalicie, syfonie i innych. My ze swojej strony polecamy po prostu dobrą zabawę i czerpanie przyjemności z parzenia kawy i możliwości delektowania się swoimi ulubionymi ziarenkami.

 

2018-09-28T18:29:24+00:00
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Ok