Japonia jest krajem kojarzonym przede wszystkim z produkcji zielonej herbaty. Jako nieliczni na świecie piją prawie wyłącznie herbaty zielone z drobnymi wyjątkami. Co ciekawe Japończycy właściwie zawsze wybierają herbaty uprawiane w ich ojczyźnie.
Główną różnicą pomiędzy japońską herbatą a chińską jest sposób jej obróbki, a mianowicie wykorzystanie w tym celu strumienia pary wodnej. Nie bez znaczenia pozostaje oczywiście klimat wysp czy inne warunki geograficzne. Bezpośrednio po zbiorach liście herbaty zostają poddane obróbce termicznej w celu zachowania koloru liści. W Chinach proces ten wykonuje się poprzez podprażanie liści w piecach. W Japonii natomiast wykorzystuje się metodę parowania.
Japońska herbata zielona Sencha
To najbardziej charakterystyczna herbata japońska. Szacuje się, że jej produkcja stanowi blisko 80% całej produkcji herbat w Japonii. Występuje ona w wielu wariantach, które odróżnia długość wcześniej wspomnianego procesu parowania. Liście japońskiej senchy są drobne o kształcie delikatnych igieł. Kolor herbaty jest ciemno zielony, a sam w sobie napar żółtawo zielony. Aromat senchy z Japonii jest bardzo charakterystyczny dla herbaty japońskiej. Można go określić jako świeży aromat trawy oraz owoców.
Japońską senchę możemy gołym okiem odróżnić od senchy pochodzącej z Chin. Chińskie herbaty są zdecydowanie jaśniejsze, ich liście są podłużne i bardziej spłaszczone. Należy również pamiętać, że wszystkie herbaty o nazwie Japan Style czy w japońskim stylu są herbatami produkowanymi w Chinach, a ich ceny są zdecydowanie niższe.