Kawa Arabica kontra Robusta

Wielu z nas zastanawia się jaka jest różnica pomiędzy kawą Arabica a kawą Robusta. W ogóle kawa zaczęła fascynować większą rzeszę ludzi. Chcemy wiedzieć jak jest uprawiana, przetwarzana, importowana a wreszcie palona. Obecnie mamy coraz więcej szczegółowych informacji,  a nierzadko importerzy osobiście spotykają się z rolnikami konkretnych farm kawowych. Podstawowym pytaniem z jakim się spotykamy jest określenie różnic pomiędzy Arabicą a Robustą.  Postaram się to w skrócie wyjaśnić poniżej.

„Kawa Arabica”

KAWA ARABICA

Z całej produkcji kawy na świecie wytwarzanie kawy Arabica stanowi, aż 80%. Jej początki narodziły się w Etiopii,  a uprawiana jest między Zwrotnikiem Raka a Koziorożca. Geograficznie obszar ten stwarza doskonałe warunki do uprawy wysokogatunkowej kawy. Dla jej wzrostu zapewnione są podstawowe składowe takie jak żyzność gleb, w tym gleby wulkaniczne, odpowiednia ilość opadów oraz oczywiście wystarczająca ilość słonecznych dni. Kawa Arabica jest szczególnie wymagająca jeśli chodzi o spełnienie powyższych warunków.

„Plantacje kawy  w Etiopii”

Jest zarazem kapryśna w uprawie jak i podatna na szkodniki i choroby. Często przy nieodpowiedniej uprawie choruje na rdzę liści, atakują ją grzyby lub szkodniki pasożytujące w wiśniach kawowych. Niezależnie od trudów warunków uprawy jakie należy spełnić warto ją uprawiać. Charakteryzuje ją przyjemny i gładki smak. W przeciwieństwie do Robusty jest bardziej aromatyczna, gdzie doszukać się można nut owocowych, kwiatowych, cytrusowych, czekoladowych, orzechowych czy jak to miejsce dzięki obróbce typu Honey – nut miodowych. Oczywiście wszystkie walory smakowe kawy, będą również zdeterminowane regionem upraw oraz metodą obróbki, której kawa jest poddawana.

„Naturalna metoda obróbki kawy Arabica”

KAWA ROBUSTA

Robusta podobnie jak Arabica wywodzi się z Afryki. Nie pochodzi ona natomiast z Etiopii, a z części wschodnich kontynentu, gdzie jest cieplej, a położenie jest niższe. Jako roślina jest zdecydowanie mniej wymagająca w uprawie. Nie potrzebuje tak żyznych gleb a i ilość opadów może być bardziej ograniczona. Ziarenka kawy są mniejsze i bardziej okrągłe w stosunku do tych pochodzących z Arabici.


„Ziarno Robusta India Parchement PB”

Kluczowa jest zawartość kofeiny. Robusta zawiera jej dwa razy więcej niż Arabica. To dzięki kofeinie jest ona mniej podatna na szkodniki, ponieważ działa jako swoisty, naturalny pestycyd. Sprawia to, że kawa jest tańsza, bo nie sprawia plantatorom tak wielu problemów jak Arabica. Robusta nie posiada równie bogatego i złożonego smaku, natomiast pozwala na uzyskanie większej cremy, dlatego z powodzeniem stosowana jest w mieszankach kaw.


„Crema”

 

 

2018-09-28T18:29:47+00:00
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Ok