Kawy afrykańskie – Etiopia, miejsce narodzin kawy.

Etiopia. Pierwsza myśl – miejsce narodzin kawy.  Legenda głosi, iż pasterz o imieniu Kaldi  odkrył kawę, dzięki swym kozom, które po jej zjedzeniu nabierały niebywałego wigoru. Kaldi zebrał wiśnie kawowe i zaniósł je do klasztoru. Początkowo Mnisi uznali kawę za dzieło szatana i wyrzucili je wprost do ognia. Zapach ziaren był tak aromatyczny i zachęcające, że postanowili je umieścić w dzbanie i zaparzyć. Podobno, dzięki kawie mogli z powodzeniem odprawiać nocne Nabożeństwa.

„Pasterz Kaldi”

Legend kawowych jest wiele. Najbardziej prawdopodobne jest jednak odkrycie dzikich kawowców i właściwości pobudzających kawy przez plemię Galla.

Poza legendami, historia kawy w Etiopii jest dość trudna. Zmiany polityczne, ciągłe konflikty i różne zawirowanie w państwie nie ułatwiały pracy plantatorom, a mimo to kawy etiopskie odnoszą obecnie ogromny sukces. Wśród smaków, a warto podkreślić iż Etiopia produkuje wyłącznie Arabicę, możemy się doszukać od kwiatowego Yirgacheffe po dojrzały, owocowy Harrar.

„Etiopia”

Uprawa kawy w Etiopii

Etiopia słynie z systemu upraw na trzy sposoby:
– Zbiory przez miejscową ludność tzw. kaw leśnych.
– Uprawa ogrodowa, czyli drobna hodowla, nierzadko liczona w kawowcach, a nie w hektarach. Często kawa jest jedną z kilku innych upraw.
– Plantacje, które jednak zaliczają się do mniejszości.

„Zbiory kaw leśnych”

Pierwotnie etiopskie kawy były poddawane obróbce suchej, ale w chwili obecnej znajdziemy tu  już około 50%  kaw obrabianych metodą mokrą. Oczywiście zmiana w metodzie przetwarzania ziarna, tylko podkreśla wyrafinowane nuty smakowe etiopskich ziaren.

Yirgacheffe

Obszar Yirgacheffe należy do regionu Sidamo, natomiast ze względu na wyjątkowy charakter kaw w nim uprawianych, został wyodrębniony jako mikroregion. Kawowce uprawione na wysokości ok 2000m. n.p.m. na stromych zboczach, żyznych gleb. Teren Yirgacheffe jest ponadto bogato zalesiony, gdzie usytuowane są tzw. Wioski „Garden Coffee”. Kawa najczęściej poddawana jest mokrej metodzie obróbki, chociaż część rolników przetwarza ją w sposób suchy. W regionie znajdziemy 26 spółdzielni kawowych, które zrzeszają ponad 40tys. rolników.


„Wioska w Yirgacheffe”

Harrar

Harrar jest regionem słynącym z wysokogatunkowych kaw, położonym we wschodniej części kraju. Najczęściej kawa uprawiana jest w małych, rodzinnych gospodarstwach, a zbiory pozyskiwane są w dużej mierze z dzikich kawowców. Kawę przetwarza się głównie suchą metodą obróbki, a samo ziarno klasyfikuje się w charakterystyczny dla Etiopii sposób, czyli: longberry – duże ziarno. shortberry – mniejsze ziarna oraz mocha – najmniejsze ziarna, zwane peaberry. W smaku kaw Harrar możemy odnaleźć jagody, banany czy truskawki. Należy jednak pamiętać o jej winnym charakterze i stosunkowo ciężkim smaku.

„Plantacja w Etiopii”

Sidamo

Etiopia Sidamo, której nazwa wywodzi się od regionu Sidamo obejmuje duże tereny biegnące przez żyzne gleby wyżyn na południe od Jeziora Awasa w Dolinie Ryftowej. Wraz z Regionami Harrar oraz Yirgacheffe, Sidamo znajduje się w czołówce upraw kaw w Etiopii. Rośliny mają zapewnione doskonałe warunki klimatyczne, dzięki obfitym opadom, odpowiedniej temperaturze oraz żyznym glebom. Kawy w Sidamo uprawia się na wysokości od 1500 do 2200m n.p.m.. Region ten składa się z ponad 20 różnych obszarów administracyjnych o  odmiennym mikroklimacie co wynika z różnic w wysokościach terenu. Dzięki takiemu usytuowaniu zapewniona jest znaczna różnorodność w odmianach upraw, a co za tym idzie profili smakowych kawy. W znakomitej większości, bo w 60% kawa poddawana jest mokrej metodzie obróbki ziarna. Pozostała część z powodzeniem przetwarzana jest „na sucho”. W Regionie działa około 50 spółdzielni kawowych oraz liczni drobni plantatorzy. Smak Etiopii Sidamo cechuje świeża, cytrusowa kwasowość z wyrafinowaną słodyczą oraz czekoladowymi i kwiatowymi nutami.

„Etiopia Sidamo”

Limu

Region Limu położony jest w południowo-zachodniej części Etiopii na wysokości 1100 do 1900m. n.p.m.. Nie jest on tak słynny jak powyższe obszary upraw, ale z pewnością kawa tu uprawiana jest także bardzo dobra.  Charakteryzuje ją słodycz, pikantności, winne nuty oraz zrównoważone body.

„Przetwarzanie kawy w Etiopii”

Djimmah

Region usytuowany w południowo-zachodniej Etiopii. Kawa produkowana jest w nim na dużą skalę, jednak najczęściej jest to kawa przemysłowa.

„Obróbka kawy”

  Nasze kawy afrykańskie znajdziesz tutaj.

 

 

 

 

 

2018-10-01T10:29:57+00:00
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Ok