Kawa w Gwatemali jest bardzo różnorodna, a wszystko dzięki występowaniu ponad 300 mikroklimatów z uwzględnieniem odmienności geograficznych. Przede wszystkim należy podkreślić bliskość Oceanu Pacyficznego jak i Atlantyku, występowanie licznych jezior oraz wulkanów. W końcu klimat jest podstawą wpływającą na jakość ziaren. Determinuje on możliwości dojrzewania wiśni kawowych, a co za tym idzie wpływa na smaki kawy w filiżance. Każdy region Gwatemali pozwala na uzyskanie odmiennych profili smakowych kawy. Począwszy od regionów lasu deszczowego Coban, po wulkanicznie zbiory w regionie Acatenango.

„Plantacja kawy w Gwatemali”

Nie bez znaczenia jest oczywiście wysokość upraw na plantacjach. Wiadomo, że nie sama wysokość ma wpływ na jakość naszego trunku, ale z pewnością wpływa na sensorykę napoju. Kawa na wyższych wysokościach ma możliwość powolniejszego wzrostu co przekłada na jakość samych ziaren. W większości plantacje zlokalizowane są powyżej 1300m n.p.m.,  więc większość zbiorów to ziarna klasyfikowane jako ziarna twarde.

„Wiśnie kawy w Gwatemali”

Istotną sprawą dla kwasowości i body kaw gwatemalskich jest dojrzewanie wiśni kawowców w cieniu. Dzięki zacienieniu na farmach kawa ma możliwość jeszcze wolniejszego wzrostu. Poza tym, w cieniu woda dłużej utrzymuje się w gruncie. Zapobiega to erozji gleby, ale także pomaga w pobieraniu wody drzewkom kawowym w czasie ograniczonych opadów.

„Uprawa kawy w Lasach Deszczowych”

Mimo wszystko, nawet jeśli kawa będzie wybitna to niestety w obecnym świecie  nie odniesie sukcesów bez odpowiedniego wsparcia. Dlatego właśnie w Gwatemali, produkcja kawy jest silnie wspierana przez Krajowe Stowarzyszenie Kawy (Anacafé). Organizacja wspiera drobnych rolników w kraju, dzięki czemu mają oni dostęp do szeroko pojętej nauki, laboratoriów, targów czy konkursów kawowych.

 

W Gwatemali możemy wyodrębnić osiem różnych regionów upraw kawowych:


1. Kawy Gwatemali – Region Antigua

Region Antigua jest jednym z najlepiej rozpoznawalnych regionów upraw kaw w Gwatemali.  Kawa pochodząca z tego regionu posiada doskonałe warunki do uprawy. Występują tu chłodne noce, dużo słonecznych dni, znaczne zacienienie, a gleba jest żyzna i wulkaniczna. W samym regionie znajdują się, aż trzy wulkany: Acantenango, Agua oraz Fuego. Ostatni jest dość aktywny i wydaje z siebie bogaty w minerały pył wulkaniczny, dzięki czemu ziemia w tym regionie może dłużej utrzymywać wilgoć.

„Plantacja kawy w Regionie Antigua”

2. Kawy Gwatemali – Region Doliny Acatenango

Kawa uprawiana jest na wysokościach do 2000 metrów nad poziomem morza, z drugiej strony wulkanu Acantenango oraz Fuego. Region charakteryzuje gęste zacienienie oraz wpływy Oceanu Spokojnego. Kawa uprawiana jest z tradycjami od wielu pokoleń. Wiśnie kawowe zbierane są ręcznie, następnie sortowane i poddawane mokrej metodzie obróbce. Najczęściej uprawia się odmiany Catuai, Caturra oraz Bourbon.

3.  Kawy Gwatemali –  Region Atitlán

Jest jednym z pięciu regionów wulkanicznych, przy czym ziemia Atitlana jest najbardziej obfitująca w materię organiczną. Kawa uprawiana jest w dużej mierze na zboczach wulkanów w pobliżu jeziora Atitlan.

„Ręczne sortowanie ziaren kawy”

4. Kawy Gwatemali – Region Cobán RainForest

Coban to region wyjątkowo wymagający w uprawie. Ze względu na właściwie ciągłe opady i mgły kwitnienie drzewek kawowych jest bardzo niejednorodne. Zdarza się, że proces kwitnienia powtarza się do 9 razy rocznie, co wpływa na różny etap dojrzewania wiśni. Czasami kawa zbierana jest aż czternaście razy, aby zapewnić wysoką jakość zbiorów. Mimo trudów w uprawie kawy z regionu Coban uważane są za jedne z lepszych kaw gwatemalskich.

„Deszczowy region Coban”

5. Kawy Gwatemali – Region Wyżyny Fraijanes

Jest to kolejny wulkaniczny region, gdzie dominują obfite opady deszczu. Dodatkowo gleba zasilana jest przez najaktywniejszy wulkan Gwatemali, czyli Pacaya.

6. Kawy Gwatemali – Region Huehuetenango

Przede wszystkim Huehuetenango nie jest regionem wulkanicznym. Jest natomiast położonym najwyżej oraz najsuchszym regionem produkcji kawy w Gwatemali. Uprawa kawy jest możliwa na wysokościach powyżej 2000m n.p.m., ze względu na gorące wiatru dobiegające z Meksyku. Warto podkreślić, że ze względu na trudne położenie region ten musi być samowystarczalny w obróbce kawy.


„Najwyżej położony region upraw kawy w Gwatemali – Huehuetenango „

7. Kawy Gwatemali – Region Nueva Oriente

To przede wszystkim wulkaniczna gleba. Uprawa kawa w tym regionie jest bardzo szeroko rozpowszechniona i przyczynia się do poprawy statusu majątkowo miejscowej ludności.

„Dojrzewające owoce kawowca”

8. Kawy Gwatemali – Region San Marcos

Jest regionem , w którym kawa kwitnie najwcześniej. Przyczynia się do tego najwyższa średnia temperatura oraz najwyższy średni poziom opadów.

 Gwatemala jest niezwykłym krajem, gdzie uprawiana jest kawa bardzo wysokiej jakości. Dodatkowo różnorodność mikroklimatyczna pozwala na uzyskanie różnych profili smakowych w filiżance.  Z pewnością warto udać się w podróż smaków przez regiony kawowe Gwatemali.