Salwador SHG Honey Bourbon

23,00 zł

Od 5 sztuk do -
21,85 zł / szt.

Wysyłka:48 godzin
Waga:0.00 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Waga:
Rodzaj kawy:
Opakowanie:

Ilość:szt.

Świeżo palona kawa Salwador Honey Bourbon

Kraj pochodzenia - Salwador,
Region: Ataco, AhuachapanFarma:
Finca Helvetia
Plantator: Carmen i Mauricio Escalon
Odmiana: Bourbon
Wysokość upraw: 1500-1700 m n.p.m
Metoda obróbki: Honey
Smak: czekolada, winogrona, miód,

Kawa Salwador Honey Bourbonto kawa o niskiej kwaskowości, smaku czekolady, winogron i miodu.

Salvador Honey Bourbon

Gospodarsto Helvetia położone jest w El Naranjito w regionie Ataco w stanie Ahuachapan. Plantacja znajduje się na wysokości 1380m n.p.m. w doskonałym, tropikalnym klimacie.

Finca Helvetia została założona w latach 50-tych, natomiast jej prawdziwy rozkwit nastąpił po kupieniu jej przez Carmen i Mauricia Escalon w 2000 roku. Dzięki wyjątkowemu podejściu doświadczonych, kawowych plantatorów gospodarstwo zdobyło dwukrotnie nagrody Cup of Excellence. Potrafią oni wykorzystać zarówno wyjątkowe położenie geograficzne jak i wiedzę zdobywaną przez pokolenia. De facto Mauricio Escalon, pomimo tego że z wykształcenia jest architektem krajobrazu, to tradycję uprawy kawy kontynuuje jako piąte pokolenie. Na farmie unika się stosowania nawozów sztucznych oraz oprysków. W celu zapewnienia siły i "zdrowia" korzeniom roślin wykorzystują oni naturalne bakterie - Trichoderma, zaś w przypadku liści kawowców stosują głównie ich przycinanie.

Finca Helvetia dysponuje, aż sześcioma naturalnymi źródłami wody współtworzącymi tamtejszy mikroklimat. Proces przetwarzania kawy następuje już tego samo dnia co zbiory. Po myciu i ferementacji kawa jest suszona na glinianych patio, gdzie przeczesuje się ją co 30 minut, co zapewnia odpowiedni poziom wilgoci ziaren. Kawa tak suszona jest przez 9 do10 dni, by wystarczająco sucha mogła trafić do worków. Głównym sekretem plantacji jest zachowanie równowagi pomiędzy glebą, a wymaganiami kawowców.


Arabica Salwador Honey Bourbon zawdzięcza swój wyjątkowy smak obróbce jakiej poddawane są ziarna kawowe po ich zerwaniu. Mianowicie po zerwaniu owoców kawy skrórka wiśni jest usuwana a na ziarnach pozostawiana jest część miąższu i w takiej postaci kawa jest suszona na słońcu, którego w Slawadorze nie brakuje. W czasie kilkunastodniowego procesu suszenia owoców kawy cukier zawarty w miąższu przenika do ziarenkawy co daje jejwyjątkowy posmak miodu.


Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Klienci polecają również:
  • AeroPress zestaw z pokrowcem i filtrami 350 szt.

    AeroPress zestaw z pokrowcem i filtrami 350 szt.

    125,00 zł

  • Kolumbia bezkofeinowa

    Kolumbia bezkofeinowa

    17,96 zł

  • Meksyk bezkofeinowa Swiss Water

    Meksyk bezkofeinowa Swiss Water

    23,01 zł

  • Nikaragua Fancy SHG 'Flores del Cafe'

    Nikaragua Fancy SHG 'Flores del Cafe'

    18,06 zł

  • Herbata Earl Grey Lemon

    Herbata Earl Grey Lemon

    4,99 zł

  • Herbata Zielona Sencha "jaśminowa"

    Herbata Zielona Sencha "jaśminowa"

    4,99 zł

Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.