Pomimo tego, że cafe cubano wywodzi się z Kuby, obecnie rozprzestrzeniło się poza granice wyspy. Kubańskie espresso możemy spotkać na całym świecie, ale głównie w Stanach Zjednoczonych na Florydzie w Miami i Tampa. Na pierwszy rzut oka napój może wyglądać podobnie do espresso, ale cafe cubano jest przygotowywane w zupełnie inny sposób i ma niepowtarzalny smak.
Mówi się, że dla Kubańczyków i innych Latynosów kawa kojarzy się z rodziną i przyjaźnią. W konsekwencji oznacza to, że tradycyjne napoje, takie jak cubano, właściwie nie zmieniają się , ponieważ ich receptury są oryginalnie przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Uważa się, że cubano łączy skoncentrowaną kawę z dodatkiem cukru. Często używa się syropu lub naturalnego brązowego cukru, który jest ubijany razem z pierwszymi kroplami kawy. I o ile shot używany w kubanie można przygotować za pomocą ekspresu do kawy, to do tradycyjnej wersji kawy używa się mokki .
Przygotowanie cafe cubano
Aby przygotować cubano, należy przede wszystkim dodać dużą ilość cukru do małej filiżanki. Następnie parzy się skoncentrowaną ilość kawy w kawiarce. Kolejno kilka pierwszych kropel kawy dolewa się do filiżanki, ubijając ją, aby powstała swego rodzaju „sztuczna pianka” zwana espumitą . Po zaparzeniu reszty kawy w osobnej filiżance tak aby kolejno, delikatnie łyżeczką dodać espumitę.
Aby wydobyć z kawy słodycz i jej intensywność, należy przygotować cubano z ciemno palonych ziaren kawy. Historycznie cubano było przygotowywane z dodatkiem robusty.
Przepis na cafe cubano
- Zaparz kawę w kawiarce lub przygotuj mocne espresso
- Cukier wsyp do filiżanki
- Do pianki cukrowej wlej gorącą kawę i zamieszaj (kilka pierwszych kropel kawy dolewa się do filiżanki, ubijając ją, aby powstała swego rodzaju „sztuczna pianka” )
- Rozlej kubańskie espresso do filiżanek i ciesz się jej smakiem :)