Single Origin to małe wyrażenie o dużym znaczeniu w kontekście pochodzenia kawy. Najczęściej jest upraszczone do kawy pochodzącej od jednego rolnika, plantacji lub regionu w danym kraju. Określona plantacja i konkretne gospodarstwo oznaczają, że kawa pochodzi z jednej stacji przetwarzania lub spółdzielni. Czasami można pójść krok dalej i doszukać się na etykiecie kawy mikrolot.
Najważniejszą rzeczą w konkretnym pochodzeniu kawy jest jej identyfikowalność, fakt, że dokładnie wiesz, skąd pochodzi twoja kawa i że jest to ta konkretna, a nie mieszanka. Z reguły przy wyższej jakości kawach jest to potwierdzenie, że kawa pochodzi z konkretnej farmy znajdującej się w danym otoczeniu, a jej smak odzwierciedla jej pochodzenie, posiadając cechy charakterystyczne dla tego konkretnego obszaru upraw.
W przypadku kaw Single Origin rolnicy rozwijają i ulepszają swoje uprawy w celu uzyskania najwyższej jakości kawy. Niektórzy eksperymentują z wyborem odmian, technikami zbioru czy sposobu przetwarzania.
To właśnie dążenie do uzyskania najwyższej jakości kawy, sprawiło że kawy poddawane są profesjonalnej ocenie ich walorów. Trzy główne systemy ocen kaw to: Cup of Excellence, Coffee Quality Institute Q i Coffee Review. To konkurs Cup of Excellence, uważany jest za najwyższą formę uznania w branży kawy speciality. System Q Instytutu Jakości Kawy jest zgodny ze standardami SCAA i ocenia, na poziomie producenta czy gospodarstwa, cechy Arabiki, Robusty i mieszanek. Z drugiej strony Coffee Review jest nieoceniony dla palarni i sprzedawców detalicznych.
Kawy jednego pochodzenia czyli Single Origin pozwalają konsumentowi zrozumieć konkretną kawę. To także świetny sposób na pokazanie konsumentom, co kryje się za konkretną kawą oraz przedstawienie ile miłości i pasji plantator/producent wkłada w produkcję swojej kawy.