Codziennie na całym świecie wypijamy ponad 2,25 miliarda filiżanek kawy. Kawa w życiu większości z nas jest bardzo ważna. Pijemy ją rano, aby miło rozpocząć dzień. W trakcie codziennym obowiązków, daje nam pozytywną energię i chwile czasu dla siebie. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś jaką drogę przemierza kawa aby trafić wprost do Twojej filiżanki?
UPRAWA KAWY
Niepalone zielone ziarno kawy to tak naprawdę ziarno kawy (rodzaj Coffea) . Istnieje kilka gatunków roślin Coffea , z których najczęstszym jest Coffea arabica, odpowiedzialna za 75-80% światowej produkcji kawy, podczas gdy Coffea canephora, znana również jako robusta , odpowiada za około 20% światowej produkcji.
Świeże nasiona kiełkują po około 2 miesiącach od zasiania, podczas gdy starsze nasiona nawet do 6 miesięcy. Młode krzewy kawy mogą być wrażliwe na warunki pogodowe, dlatego zwykle trzyma się je w cieniu.
Kolejne trzy- cztery lata rośliny rosną aby plantacja kawy zaczęła produkcje owoców. Kawa wypuszcza kwiaty, z których w ciągu 30-35 tygodni rozwijają się owoce – kawowe wiśnie.
ZBIÓR I PRZETWARZANIE WIŚNI KAWOWYCH
Jak wyżej wspomniano po ok 4 latach od posadzenia roślin wiśnie kawowca są gotowe do zbioru. Większość krajów produkujących kawę zbiory ma raz do roku, chociaż niektóre państwa, takie jak Kolumbia , mają dwa kwitnienia każdego roku, co skutkuje dwoma zbiorami.
W wielu plantacjach zbiór kawy jest bardzo pracochłonny i nierzadko odbywa się ręcznie. Dzieje się tak dlatego, że krzewy kawowe uprawiane są w krajach dopiero rozwijających się, gdzie koszty pracy są niskie, a tereny plantacji trudne dla maszyn.
Kiedy wiśnie stają się intensywnie czerwone plantatorzy rozpoczynają zbiory Usuwane są gałęzi maszynowo albo selektywnie zbierane ręcznie. Kiedy wiśnie zbierane są selektywnie, rolnicy na ogół wracają na plantacje kilka dni później, aby zebrać dodatkowe wiśnie, które dojrzały w międzyczasie.
PRZETWARZANIE
Zbiór wiśni to dopiero początek. Teraz należy poddać kawę obróbce w celu wydobycia ziaren z wiśni kawowych.
Wiśnia kawowa to ziarno kawy otoczone skórką, warstwą pergaminu, warstwą pektyny, warstwą miąższu i zewnętrzną skórką. Wszystkie wspomniane warstwy należy zdjąć. Trzeba to zrobić stosunkowo szybko po zbiorach, aby ziarna się nie zepsuły np. spleśniały.
Wiśnie kawowe przetwarza się na wiele sposobów, ale dwa najbardziej popularne to:
- Przetwarzanie na sucho
Jest to najstarsza metoda przetwarzania owoców kawowca, w której owoc zachowuje zewnętrzną miąższ przed zmieleniem. Wiśnie są sortowane i czyszczone, usuwane są wiśnie niedojrzałe, uszkodzone i przejrzałe. Zwykle odbywa się to ręcznie.
W kolejnym kroku wiśnie umieszczane są na betonowym patio w celu wyschnięcia na słońcu. Dodatkowo obracane są ręcznie w celu dokładnego wysuszenia. Proces ten kończy się z reguły po 4 tygodniach.
- Obróbka na mokro
Ta metoda usuwa owoce pokrywające nasiona przed rozpoczęciem suszenia. Wymaga to znacznych ilości wody i specjalnych maszyn.
Chociaż są to dwie najczęstsze metody przetwarzania owoców kawy, to nie są one jedyne.
W dalszym etapie ziarna kawy są sortowane i segregowane. Ziarna, które są małe lub mają widoczne skazy, mogą zostać odrzucone podczas tego procesu. Usuwane są również ziarna uszkodzone przez szkodniki i choroby.
EKSPORTOWANIE ZIAREN KAWY
Zielone ziarna kawy są gotowe do eksportu lub sprzedaży na rynku krajowym. Wielkość światowego rynku eksportu kawy jest oszałamiająca – szacuje się, że w przemyśle uprawy i przetwórstwa kawy na całym świecie zatrudnionych jest około 5 milionów ludzi .
DEGUSTACJA I KLASYFIKACJA KAWY
Na początku ziarna kawowe są palone w małych partiach i oceniane przez degustatorów w celu ustalenia ich jakości. Ziarna oceniania się także pod względem ich wyglądu, zapachu i koloru.
PALENIE KAWY
To etap, w którym ziarna kawy wypalane są w specjalnym piecu w określonych temperaturach przy zachowaniu odpowiednich parametrów.
Palarnie kawy opracowują różne profile palenia dla różnych ziaren. Region pochodzenia ziarna, odmiana, metoda przetwarzania i pożądane cechy smakowe będą odgrywać kluczową rolę w określaniu sposobu palenia kawy.
Najczęstsze profile palenia ziaren kawy
- Cinnamon Roast
- Light Roast
- American Roast
- City Roast
- Full City Roast
- Vienna Roast Umia
- French Roast
- Italian Roast
Cała droga od ziarenka do filiżanki jest długa, ale każdy krok podnosi wartość kawie. To zdumiewające, gdy pomyślisz, ile pracy włożono, aby ją dostarczyć – i ile różnych kaw, metod przetwarzania, mielenia i metod parzenia możesz wypróbować.