Matcha to sproszkowana zielona herbata o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.
Matcha jest zieloną herbatą w proszku o charakterystycznym, intensywnie zielonym kolorze. Od stuleci ściśle związana z japońską kulturą i tradycją jest uznawana za najcenniejszy rodzaj herbaty pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni. Jej coroczna produkcja jest znacznie ograniczona i wymaga specjalnie zacienianych plantacji.  Słowo matcha (抹茶) w wymowie japońskiej to “macia”, a dokładnie “matja” z miękkim “t”, ale na świecie przyjęło się raczej używać angielskiej wymowy “macza.”


Herbata matcha
 jest uprawiana metodą zacieniania krzewów.

Aby ochronić krzewy herbaciane jeprzed zbyt dużą dawką promieni słonecznych, zacienia się je na 3 tygodnie przed zbiorami . Dzięki takiemu zabiegowi produkują więcej mikroelementów. Podobnie jak w przpadku kakao, herbatę matcha miesza się w wodzie lub w płynach (szczególnie tłustych, jak mleko), a następnie pije lub używa jako dodatek do deserów czy dań. Proszek posiada charakterystyczny, intensywnie zielony kolor. Podstawowa różnica między matchą a herbatą liściastą? Pijąc matchę, spożywa się całe listki herbaty, a nie jedynie sam napar z nich uzyskany.

Właściwości match? Proszę bardzo, jest ich całe mnóstwo:

  • Bogate źródło katechin, EGCG
  • Uspokaja i relaksuje
  • Matcha to bardzo silny antyoksydant
  • Poprawia pamięć i koncentrację
  • Pomaga spalić zbędne kalorie
  • Podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość
  • Wzmacnia układ immunologiczny
  • Detoksykuje
  • Obniża zły cholesterol

 

Do przygotowywania herbaty matcha w sposób tradycyjny potrzebne są: czarka, chasen oraz łyżeczka chashaku.

  • Wsyp dwie łyżeczki matchy (1,5g) do czarki, zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania gęstej piany, następnie dolej więcej wody wedle uznania. Zajmuje to niecałe 30 sekund.
  • Przygotowanie matchy spieniaczem do mleka to jeszcze prostsza metoda. Do kubka lub szklanki wsyp 1 zwykłą łyżeczkę matchy (1,5g), wlej niewielką ilość (100ml) gorącej wody (80 °C) i dokładnie wymieszaj. Dolej wody według uznania. 1 łyżeczka starcza zazwyczaj na 200-250ml matchy. Zamiast wody do matchy możesz również dodaćsok lub mleko.
  • Matcha nadaje się do przygotowania w shakerze na ciepło i na zimno. Wystarczy wsypać porcję herbaty matcha do środka, dokładnie zakręcić i kilka razy energicznie wstrząsnąć. Możesz to zrobić nawet w butelce z wodą mineralną!
  • Przygotowanie matcha latte: Zmieszaj łyżeczkę matchy z niewielką ilością gorącej wody. Dodaj gorące spienione mleko (roślinne lub krowie). Matcha latte możesz dosłodzić łyżeczką miodu, syropu klonowego bądź syropu

    Matcha w naszym sklepie.